Тиждень української мови та літератури

17.03.2018 11:15

          Традиційно  у школі на початку березня проводиться тиждень української мови і літератури. Цьогоріч його було проведено з 12 по16 березня. Розпочався тиждень «Хвилинками Кобзаря», у ході проведення яких презентувалися вчителями української літератури маловідомі факти з біографії, творчості письменника.

          Бібліотекаром  Пономаренко Н.І.  створено книжкову викладку «На струнах Кобзаревої душі», на якій представлено рідкісні видання творів Шевченка.

          Для учнів  6-7 класів проведено бібліотечний урок «Діамант дорогий на дорозі лежав…», що мав за мету ознайомити учнів з історією створення української літературної мови та роллю Т. Шевченка у цьому процесі. 

        Учителем Демченко Н.Г. підготовлено та проведено літературно-музичну експозицію «Тарас Шевченко - поет з душею художника», яка була розрахована на глядацьку аудиторію 6-10 класів. У ході проведення заходу звучали поезії Кобзаря, було представлено міні-інсценізації з життя Т. Шевченка «Хлопчик і мати», «Тарас-пастушок», «Сон майбутнього поета». Увазі учнів представлено музичні композиції за творами поета та його художні полотна. Частина учнів проявила себе справжніми акторами: Бровченко О., Науменко О., Драч О., Айралов А., Сетрін С. Значну роль  у створенні емоційного настрою заходу  відіграли і ведучі заходу: Грицуняк А., Морозова Д.

        З метою розширення і збагачення знань учнів 6-го класу про мову, розвивати уміння мислити, аналізувати і систематизувати, розвивати зв’яне мовлення було підготовлено та проведено конкурс знавців української мови «Мова – втілення думки». Кращий рівень підготовки, швидкість продемонструвала  команда «Лінгвісти» (капітан Гілевич О.).

Пізнати не до кінця розгадану постать митця та ознайомити з маловідомими сторінками життя Т. Шевченка, на прикладах поетичних шедеврів інтимної лірики письменника збагнути красу і складність людських почуттів   учням 9-10  класів сприяла літературно-музична композиція «Кохання Шевченка», проведена вчителем Шапоровою О.В. Активну участь у проведенні якої взяли учні Айралов А., Береза А., Кузьмін Д. (9 клас), Щербан М., Одінцов В. (10 клас).

         Учителем української літератури Томель Т.В.  для учнів 11 класу проведено брейн-ринг «Світова велич Шевченка», що мав за мету пригадати відомості про життєвий і творчий шлях Т. Шевченка та його твори, що вивчалися у 9 класі і підготувати випускників до складання ЗНО. Найактивнішими учасниками, що мали глибокі знання, було визнано  Резанова С., Білого А., Леонова А.                

        Літературна вікторина-подорож  для учнів 8 класу «З Шевченком у серці» (учитель Демченко Н.Г.), проведена у формі вікторини, що складалася з трьох раундів:  «Біографія», «Згадай твір», «Найрозумніший». Подорож завершилася переглядом буктрейлерів за творами Т. Шевченка.   Найактивнішими учасниками заходу стали Крючкова К., Галаш О., Шеверяєв Б.

Брейн-ринг «Мій Шевченко» передбачав використання знань, отриманих не тільки на уроках, але й під час проведення бібліотечних уроків, позакласного читання.  Кращі знання продемонструвала   команда  учнів  «Нащадки Тараса» (капітан Яржемський Я.)

        Інтерактивна віртуальна подорож -виставка  «Його благословила доля славою своєю» (учитель Шапорова О.В.)  сприяла узагальненню матеріалу про життєвий і творчий шлях генія українського народу Т. Шевченка, здобутого  учнями 5 класу у початковій школі.

Учні 1-4-х класів представили свої роботи на конкурс малюнків «Читаючи Кобзаря». Загалом у конкурсі взяли участь 28 учнів. Переможцем конкурсу визнано роботу учня 4 класу Нежевела С. (учитель Нікіфорова М.А.).

        Активні учасники та переможці конкурсу були відзначені грамотами та подяками.